Marieta  Marecka

Kotleciki ziemniaczane z tymiankiem i szałwią z sosem chrzanowym


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Kotleciki ziemniaczane z tymiankiem i szałwią z sosem chrzanowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

ok. 750 ugotowanych w mundurkach ziemniaków

100 g mąki pszennej

100 g mąki krupczatki

2 żółtka

1 czubata łyżka masła

świeży tymianek

6 -7 listków szałwii

sól

pieprz

jajo

bułka tarta

olej do smażenia

Sos:

2 łyżki chrzanu

½ kubka gęstej śmietany

1 czubata łyżka melisy

szczypta cukru

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jeszcze ciepłe obieramy i przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do przestudzenia.
Szałwię i tymianek bardzo drobno szatkujemy, dodajemy do ziemniaków razem z żółtkami, obiema mąkami i roztopionym masłem. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką pszenną.
Formujemy wałek i dzielimy na porcje, formując w dłoniach zgrabne kotleciki.
Jajo rozkłócamy, moczymy w nim kotlety z każdej strony i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoto. Podajemy z sosem chrzanowym.
Aby przygotować sos, drobno szatkujemy melisę, przekładamy razem z chrzanem do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Łączymy ze śmietaną, podajemy schłodzony.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z dyni z rukolą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Dynia i cukinia (Odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bigos
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sajgonki
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.