Tomasz Jakubiak

Kotleciki z młodej fasoli z mini cukiniami, patisonami smażonymi z ostrą musztardą


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 2569

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g młodej fasoli

szklanka amarantusa

sok z pomarańczy

papryczka chili

garść świeżej kolendry

pół łyżeczki kminu rzymskiego

pół łyżeczki sumaku

szczypta czosnku niedźwiedziego

sól

pieprz

olej do smażenia

Smażone chrupiące warzywa:

3-4 mini cukinie

2 małe patisony

2-3 czerwone cebule szalotki

2 zielone papryczki

pół główki czosnku

oliwa z oliwek

2 łyżeczki ostrej musztardy

garść świeżego oregano

garść świeżej bazylii

sok z cytryny

sól do smaku

 

Przygotowanie:

Do miski wsyp amarantusa i zalej go sokiem z pomarańczy.W blenderze zmiksuj fasolę, chili, świeżą kolendrę i przyprawy. Na koniec dodaj dwie łyżki namoczonego amarantusa. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Jeżeli masa będzie za rzadka, dodaj kolejną porcję amarantusa. Za pomocą 2 łyżeczek uformuj małe kotleciki. Smaż je na głębokim i mocno rozgrzanym oleju.
Idealnym dodatkiem do kotlecików będą chrupiące warzywa. Cukinie, patisony pokrój na mniejsze kawałki. Papryczki i cebule przekrój na pół. Na oliwie podsmaż najpierw twarde warzywa, czyli cebulę, czosnek i papryczki. Następnie dodaj cukinie i patisony. Do przyrumienionych warzyw dodaj musztardę, sok z cytryny. Warzywa dopraw solą i świeżymi posiekanymi ziołami. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.