Kotleciki z cukinii

Kotleciki z cukinii
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 3 średnie starte na grubej tarce cukinie
  • 1 starta cebula
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 2 roztrzepane jajka
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 150 pokruszonej fety
  • 1 małe czerwone chili
  • posiekane
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala
  • garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • garść posiekanych listków miety
  • sól
  • pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Startą cukinię i cebulę wyłożyć na durszlak i zostawić na 10-15 minut do odcieknięcia, a następnie porządnie odcisnąć. Podsmażyć cukinię, cebule i roztarty czosnek na oleju, zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Mąkę ciecierzycową, jajka i przyprawę garam masala wymieszać na gładkie ciasto. Można dodać odrobinę mleka, jeśli ciasto jest zbyt gęste. Dodać fetę, chili, miętę, pietruszkę, sól i pieprz oraz podsmażoną cukinię, wymieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać po łyżce masy, smażyć z obu stron na złoto, a mastępnie osączać na papierowym ręczniku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA