Kotleciki z cukinii

Przepis z programu Niewolnicy Kambuza (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Kotleciki z cukinii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

4 cukinie, starte na grubej tarce

1 czerwona cebula, starta na grubej tarce

2 łyżeczki suszonej mięty

sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 jajo

75 g bułki tartej

50 g mąki z proszkiem do pieczenia

olej do smażenia



Potrzebne

Tarka, patelnia



Sposób przygotowania

Włożyć do miski startą cukinię, cebulę i miętę, wymieszać. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodać jajko i bułkę tartą, mieszać aż powstanie jednolita masa. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzać olej na patelni i smażyć na głębokim tłuszczu przez kilka minut na średnim ogniu, aż będą złoto-brązowe. Olej nie może być zbyt gorący, bo kotleciki będą spalone na wierzchu i surowe w środku, ani zbyt zimny, bo się nie zrumienią. Podawać natychmiast. Można podawać z sosem tzatziki.



© Melissa Love

powrót

Podobne przepisy

Orzechy włoskie smażone na głębokim tłuszczu z ziarnem sezamowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Suflet z brokułów z trzema serami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Taamiya z ciecierzycy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Makaron z sosem paprykowym
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.