Kotleciki z ciecierzycy

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Kotleciki z ciecierzycy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

800 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki i odcedzonej

3 jajka

1 garść posiekanej natki

3 łodygi dymki

drobno posiekane

2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny

1 czerwona chili

drobno posiekana

120 g pełnoziarnistej bułki tartej

3 łyżki oliwy ekstra vergine

 

 

Przygotowanie:


W blenderze umieść ciecierzycę, jajka, 1 łyżeczkę soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz. Miksuj, aż uzyskasz prawie gładką masę. Przełóż do dużej miski, dodaj kolendrę, natkę, dymkę, skórkę z cytryny, chili i bułkę tartą. Wymieszaj i odstaw na 5-10 minut. Zwilż dłonie wodą i uformuj 8 sporych kotlecików lub 16 małych. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, na średnim/dużym ogniu. Partiami smaż kotleciki 3-4 minuty z każdej strony, aż się zrumienią. Podawaj z jogurtem greckim doprawionym papryką i oliwą, rukwią, natką, czerwoną cebulą, pomidorem i sosem chili. Ewentualnie wypełnij tymi składnikami bułeczki, używając jogurtu jako sosu.

powrót

Podobne przepisy

Mus z czerwonej papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa dahl
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Feta grillowana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Naleśnikowe cannelloni ze szpinakiem i czterema serami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka owocowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.