James  Martin

Kotleciki wieprzowe z suszoną śliwką i roszponką


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Kotleciki wieprzowe z suszoną śliwką i roszponką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Kotleciki

6 posiekanych suszonych śliwek

450g mielonej wieprzowiny

2 łyżki stołowe posiekanej świeżej szałwi

½ łyżki stołowej świeżo mielonego czarnego pieprzu

2 szczypty zmielonej czerwonej papryki chili

sok z ½ cytryny

½ łyżki stołowej zmielonej gałki muszkatołowej

sól

1 jajko, rozbełtane, najlepiej z hodowli ekologicznej

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek



Przybranie z roszponki

85g roszponki

sól i świeżo mielony czarny pieprz

sok z ½ cytryny

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia



Przygotowanie

Wymieszaj w misce wieprzowinę, suszone śliwki, szałwię, czarny pieprz, mieloną paprykę, sok z cytryny i mieloną gałkę muszkatołową. Dodaj dobrą szczyptę soli i, w razie potrzeby, trochę rozbełtanego jajka, żeby składniki dobrze związały. Ulep z tego w dłoniach 8 – 10 kotlecików. Jeśli masz trochę czasu, wstaw je do lodówki na 30 minut, dzięki temu lepiej będą trzymać kształt.

Rozgrzej na patelni, na średnim ogniu, oliwę i smaż kotleciki po około 8 minut z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące z wierzchu, a jednocześnie całkowicie usmażone w środku. Przypraw roszponkę solą, czarnym pieprzem i dodaj trochę soku z cytryny i oliwy z oliwek, a następnie wymieszaj, żeby dresing pokrył dokładnie listki. Ułóż roszponkę na dużym talerzu i połóż na to kotleciki.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Pulpeciki z pieczeni po florentyńsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sztuka mięsa z warzywami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cassoulet z kaczki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.