Kotleciki wieprzowe z makaronem, rosołem i sałatką

Przepis z programu Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Kotleciki wieprzowe z makaronem, rosołem i sałatką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki marynowanej marchwi i mooli (daikon):

225 g marchwi, obranej i drobno poszatkowanej

225 g mooli (daikon) czyli azjatyckiej rzodkwi, obranej i drobno poszatkowanej

2 łyżki soli

120 ml octu ryżowego

2 łyżki miałkiego cukru

120 ml wody



Składniki rosołu:

2 kurczaki lub 500g pałek albo skrzydełek kurczaka

3 l zimnej wody

1 pęczek dymki lub 1 cebula, w plasterkach

40 g czosnku, obranego i rozgniecionego

75 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki, które należy lekko rozbić

1 anyż gwiazdkowy

1 łyżeczka ziaren czarnego lub białego pieprzu

4 łyżki sosu rybnego

4 łyżeczki cukru palmowego (można go zastąpić złocistym, miałkim albo brązowym cukrem)



Składniki kotlecików:

250 g mielonej wieprzowiny

1 łyżka sosu rybnego

1½ łyżeczki cukru palmowego (można go zastąpić złocistym, miałkim albo brązowym cukrem)

2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku

75 g szalotek, obranych i drobno posiekanych

¼ łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

½ łyżeczki soli



Składniki sałatki:

250 g świeżego, cienkiego makaronu ryżowego lub 150 g suszonego

porwane liście z 1 małej główki sałaty

1 duża garść świeżej kolendry, mięty i tajskiej bazylii

125 g kiełków fasoli mung

100 g kalarepy lub zielonej papai, obranej i drobno poszatkowanej

4 łyżki octu ryżowego

2 papryczki chilli birds’eye, pokrojone w paseczki

2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku

4 łyżki marynowanej marchwi i mooli (daikon)



Przygotowanie marynowanej marchwi i mooli (daikon):

Wrzuć do miski marchew i mooli (daikon), posyp solą, wymieszaj. Wyłóż na durszlak, umieść nad dużą miską albo w zlewie i zostaw na 30 minut. Do rondla wlej ocet i wodę, wsyp cukier, doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw na bok do wystygnięcia. Opłucz marchew i mooli (daikon) pod bieżącą wodą, wyłóż na czystą ściereczkę i odciśnij nadmiar wody. Przełóż do słoika, dolej ocet z cukrem i pozostaw na godzinę. Zakręć słoik. Gotową marynatę można przechowywać przez 2-3 dni w lodówce.



Przygotowanie rosołu:

Włóż mięso do rondla, wlej 3 l zimnej wody. Powoli doprowadź do wrzenia, szumując. Zmniejsz płomień, dodaj pozostałe składniki, poza sosem rybnym i cukrem palmowym. Gotuj na małym ogniu przez 1½ h, zdejmując tłuszcz z wierzchu. Odcedź i zostaw do wystudzenia.



Przygotowanie kotlecików:

W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Weź łyżkę masy, utocz kulkę w zwilżonych wodą dłoniach, rozpłaszcz na placuszek o średnicy 2,5 cm. Połóż na tacy lub talerzu. W ten sposób wykonaj ok. 40 placuszków. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Pół godziny przed podaniem usmaż placuszki na grillu ogrodowym lub kuchennym. Usmażone trzymaj w ciepłym miejscu.



Przygotowanie sałatki:

Doprowadź do wrzenia wodę w dużym garnku. Zdejmij z ognia. Wrzuć do niej na kilka sekund ugotowany makaron, żeby się ogrzał. Jeśli używasz suchego makaronu, wrzuć go do wody i trzymaj przez 2-3 minuty, aż będzie al dente. Odcedź i przełóż do miski. W salaterce lub głębokim talerzu ułóż liście sałaty, zioła, kiełki, kalarepę lub zieloną papaję. W miseczce wymieszaj ocet ryżowy z chilli i czosnkiem. Doprowadź rosół do wrzenia, dolej sos rybny, wsyp cukier palmowy. Wymieszaj.

Przełóż kotleciki do czterech miseczek, w których podasz danie. Nałóż po łyżce marynowanej marchwi i mooli (daikon). Wlej gorący rosół. Podawaj z sałatką i dressingiem w oddzielnej miseczce, aby każdy sam sobie ją doprawił.



Opracowane na podstawie \"Rick Stein na Dalekim Wschodzie\"



powrót

Podobne przepisy

Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik z melona
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Krem z pieczonego buraka
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rumfordzka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z białych warzyw
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z pieczonej papryki z bryndzą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.