Kotleciki rybne

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.35)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Kotleciki rybne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kawałki dorsza (ok. 125g)

1 jajko

kromka chleba

1 cebula

1 pomidor

2 bułki do hamburgerów

2 chochelki oleju słonecznikowego

3 łyżki mąki

1 łyżeczka soli

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Wbij jajko do miski i roztrzep widelcem. Włóż pokrojone kawałki chleba bez skórki i odstaw, aby nasiąkły. Obierz kawałki ryby z ości i usuń skórę. Pokrój cebulę na kawałki i wrzuć do blendera razem z rybą. Miksuj kilka sekund. Rozgnieć nasiąknięty chleb widelcem, dodaj do niego rybę, łyżeczkę soli i trochę pieprzu do smaku. Wymieszaj wszystko na gładką masę. Włóż masę do lodówki na godzinę, żeby zgęstniała. Uformuj płaskie kotleciki i obtocz je w mące. Smaż na rozgrzany, oleju przez 6 minut z każdej strony. Rozgrzej piekarnik do 120ºC. Przekrój bułki na pół, włóż do piekarnika i podgrzej. Pokrój pomidora w plasterki. Włóż kotleciki i pomidora w bułki i podawaj.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.