Kotleciki po turecku

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka

Kotleciki po turecku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki czerwonej soczewicy

2,5 szklanki wody

1 szklanka kaszy pszennej bulgur

1 cebula pokrojona w drobną kostkę

2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę

1 pęczek natki drobno posiekany

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżka pasty z tureckiej papryczki chili (biber salca)

1 łyżeczka kminu

1 łyżeczki soli

sok z połowy cytryny

1 łyżka cukru

1 łyżka oleju

 

 

Przygotowanie:


Ugotować soczewicę do miękkości. Dodać kaszkę bulgur i przykryć czekając, aż wchłonie całą wodę.
Wrzucić cebulę, czosnek i natkę. Starannie wymieszać. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Z powstałej masy formować kotleciki w kształcie cygara. Układać na liściach sałaty rzymskiej i podawać. Kotleciki można owijać liśćmi sałaty i jeść w postaci paczuszki.

powrót

Podobne przepisy

Kefta z jagnięciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Souvlaki
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.