Gosia  Molska

Kotleciki jagnięce z aioli i pomarańczowym kuskusem


Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kotleciki jagnięce z aioli i pomarańczowym kuskusem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g udźca jagnięcego bez kości

gałązka rozmarynu

5 ząbków czosnku

2 kieliszki białego wytrawnego wina

6 żółtek

opakowanie kuskusu

pęczek natki

pół pęczka świeżej mięty

3 pomarańcze

oliwa extra virgin

 

Przygotowanie:

Mięso zamarynować w winie z dodatkiem rozmarynu i z 3 ząbkami czosnku. Zostawić w marynacie na kilka godzin. Przygotować kuskus wg opisu na opakowaniu. Wystudzić. Dodać posiekaną natkę, miętę, sok z pomarańczy i 3 łyżki oliwy. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i schłodzić. W mikserze utrzeć żółtka ze sparzonych wcześniej jajek, z 2 posiekanymi ząbkami czosnku. Powoli dodawać oliwę, aż do
uzyskania konsystencji majonezu. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć i pokroić na kotleciki. Usmażyć, podawać z kuskus i sosem aioli.

powrót

Podobne przepisy

Placek z gulaszem wołowym z cynaderkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Boeuf au bleu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.