Kotleciki jagnięce w musztardzie, z sosem porzeczkowo-miętowym

Kotleciki jagnięce w musztardzie, z sosem porzeczkowo-miętowym
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Mięso:
½ szklanki musztardy Dijon
3 czubate łyżki stołowe jasnobrązowego cukru
½ łyżeczki gruboziarnistej soli
¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2 górki jagnięce (po 8 żeber, około 50-60 dag każda) z odsłoniętymi kośćmi
gałązki mięty do dekoracji

Sos:
1½ szklanki galaretki z czerwonych porzeczek
1 łyżka stołowa czerwonego octu winnego
1 łyżka stołowa wody
1 szklanka grubo posiekanych listków mięty


Marynata:
Wymieszać musztardę, cukier, sól i pieprz w małej miseczce. Mięso dokładnie pokryć marynatą za pomocą pędzelka. Przełożyć do szczelnie zamykanych torebek i wstawić do lodówki co najmniej na 6 godzin – a najlepiej na całą noc.

Sos:
Wymieszać trzepaczką galaretkę z octem i wodą na gładką masę. Dodać miętę. Sos można przechowywać do sześciu godzin pod przykryciem w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Wyjąć mięso z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Wyjąć z torebek i piec na blasze, aż będzie złociste, 15-20 minut. Termometr wbity w najgrubszą część mięsa powinien pokazywać 125-130 stopni C (średnio wypieczone). Wyjąć z piekarnika, owinąć folią aluminiową, odstawić na 10 minut, by odpoczęło. Tuż przed podaniem pokroić na kotleciki. Przybrać miętą. Podawać z sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA