Lucinda Scala  Quinn

Kotleciki jagnięce w musztardzie, z sosem porzeczkowo-miętowym


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kotleciki jagnięce w musztardzie, z sosem porzeczkowo-miętowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Mięso:

½ szklanki musztardy Dijon

3 czubate łyżki stołowe jasnobrązowego cukru

½ łyżeczki gruboziarnistej soli

¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

2 górki jagnięce (po 8 żeber, około 50-60 dag każda) z odsłoniętymi kośćmi

gałązki mięty do dekoracji



Sos:

1½ szklanki galaretki z czerwonych porzeczek

1 łyżka stołowa czerwonego octu winnego

1 łyżka stołowa wody

1 szklanka grubo posiekanych listków mięty





Marynata:

Wymieszać musztardę, cukier, sól i pieprz w małej miseczce. Mięso dokładnie pokryć marynatą za pomocą pędzelka. Przełożyć do szczelnie zamykanych torebek i wstawić do lodówki co najmniej na 6 godzin – a najlepiej na całą noc.



Sos:

Wymieszać trzepaczką galaretkę z octem i wodą na gładką masę. Dodać miętę. Sos można przechowywać do sześciu godzin pod przykryciem w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Wyjąć mięso z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Wyjąć z torebek i piec na blasze, aż będzie złociste, 15-20 minut. Termometr wbity w najgrubszą część mięsa powinien pokazywać 125-130 stopni C (średnio wypieczone). Wyjąć z piekarnika, owinąć folią aluminiową, odstawić na 10 minut, by odpoczęło. Tuż przed podaniem pokroić na kotleciki. Przybrać miętą. Podawać z sosem.



powrót

Podobne przepisy

Kurczak w kokosowej panierce
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Rosół z gęsi z makaronem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.