Delia  Smith

Koszyczki do lodów


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Koszyczki do lodów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 dag masła

5 dag ciemnego cukru z melasą

4 dag syropu cukrowego

¾ łyżeczki sproszkowanego imbiru

łyżeczka brandy

4 dag zwykłej mąki

 

 

Przygotowanie:


Masło, cukier i syrop wrzucamy do rondelka. Podgrzewamy na maleńkim ogniu, by cukier się rozpuścił. Dodajemy imbir, oraz brandy. Wsypujemy przesianą mąkę. Wszystko razem starannie mieszamy, aż otrzymamy gładką masę. Dużą blachę wykładamy pergaminem. Nabieramy łyżkę mieszanki, kładziemy na papierze, a następnie rozsmarowujemy, nadając kolisty kształt. Podczas pieczenia masa rozleje się szeroko. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 7 minut. Gotowe placuszki zostawiamy na kilka chwil, by zastygły, a następnie oddzielamy je szerokim nożem od papieru. Nadajemy im kształt miseczek na odwróconym słoiku. Jeśli masa stwardnieje przed uformowaniem – wystarczy włożyć ją na chwilę do piekarnika by znów zmiękła. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka kawowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Murzynek w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Baklawa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.