Kosheri

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia egipska

Kosheri
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 łyżki oliwy

2 pokrojone cebule

1 filiżanka zielonej soczewicy

1 filiżanka bezglutenowego makaronu

pół filiżanki brązowego ryżu

500 ml bulionu jarzynowego albo wody

pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

półtorej łyżeczki cynamonu

półtorej łyżeczki soli

2 łyżki prażonych orzeszków piniowych

Przygotowanie:

Na połowie oliwy skarmelizować cebulę. Musi być miękka i mocno zrumieniona.
Soczewicę opłukać i ugotować w szybkowarze w 3 filiżankach wody.
Na pozostałej części oliwy podsmażyć makaron. Kiedy się zrumieni dodać ryż, wodę albo bulion, przyprawy i sól. Przykryć i gotować przez 15 minut. Lekko przestudzić, dodać soczewicę i połowę zrumienionej cebuli.
Przed podaniem przybrać resztą cebuli i orzeszkami piniowymi.

powrót

Podobne przepisy

Idealne szparagi
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Jogurt grecki - domowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Miseczki z grzybami, tofu i pesto
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kasza jaglana na śniadanie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Meksykańskie filo z kurczakiem i serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Purée marchewkowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.