Kosheri

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia egipska

Kosheri
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 łyżki oliwy

2 pokrojone cebule

1 filiżanka zielonej soczewicy

1 filiżanka bezglutenowego makaronu

pół filiżanki brązowego ryżu

500 ml bulionu jarzynowego albo wody

pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

półtorej łyżeczki cynamonu

półtorej łyżeczki soli

2 łyżki prażonych orzeszków piniowych

Przygotowanie:

Na połowie oliwy skarmelizować cebulę. Musi być miękka i mocno zrumieniona.
Soczewicę opłukać i ugotować w szybkowarze w 3 filiżankach wody.
Na pozostałej części oliwy podsmażyć makaron. Kiedy się zrumieni dodać ryż, wodę albo bulion, przyprawy i sól. Przykryć i gotować przez 15 minut. Lekko przestudzić, dodać soczewicę i połowę zrumienionej cebuli.
Przed podaniem przybrać resztą cebuli i orzeszkami piniowymi.

powrót

Podobne przepisy

Kuleczki z polenty z marakują
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: brak
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kanapki z serem, sopressą i bazylią
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Wytrawne kebaby jogurtowe i chutney z bazylii
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Banany w cieście
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kremowy ryż kokosowy
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.