Annabel  Langbein

Korzenne ciasto z jabłkami


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Korzenne ciasto z jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

3 duże jabłka

250 gramów masła

2 szklanki cukru

2 jajka, lekko ubite widelcem

2 ½ szklanki mąki

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżeczki cynamonu

1 szklanka rodzynek

opcjonalnie ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

cukier puder do posypania



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 150 °C. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ćwiartki, a potem na plasterki. W dużym rondlu rozpuścić masło, zgasić ogień, dodać jabłka, cukier i jajka. Wymieszać. Dodać mąkę, sodę, proszek, cynamon, rodzynki i orzechy. Wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Piec godzinę i 20 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.





© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Strudel z wiśniami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

anielskieoczko1

postów: 1

10.11.2014 21:26

CYTUJ

bardzo smaczne :-)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.