Gary  Rhodes

Koryfena w wiórkach kokosowych z salsą ananasową


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Koryfena w wiórkach kokosowych z salsą ananasową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Salsa ananasowa:

1 obrany mały ananas, pokrojony w kostkę

1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę

1 mała zielona papryka pokrojona w drobną kostkę

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku lub 1 łyżka pimento pokrojonej w kostkę

1 łyżeczka białego octu winnego

2 łyżki oliwy



Ryba:

4 filety po 175 g koryfeny lub lucjana

sok wyciśnięty z 2 limonek plus 1 łyżka

1 drobno posiekany, duży ząbek czosnku

4 łyżki drobno startego świeżego kokosa

4 gałązki tymianku lub 2 łyżeczki listków

2 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka masła



Przygotowanie:

Przygotować salsę. Ananasa wymieszać z cebulą, zieloną papryką, papryką w proszku, cukrem, białym octem winnym i oliwą. Odstawić na bok, na czas przyrządzania ryby. Filety rybne ułożyć w płytkim naczyniu. Wymieszać sok z 2 limonek z czosnkiem. Zalać rybę. Odstawić do zamarynowania na 1-2 godziny. Wiórki kokosowe połączyć z listkami tymianku. Obtoczyć rybę w wiórkach z obu stron. Przycisnąć palcami panierkę do powierzchni ryby. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego. Smażyć rybę po 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie złota i chrupiąca. Na minutę przed końcem smażenia ryby wrzucić na patelnię masło i wlać pozostałą łyżkę soku z limonki. Przełożyć rybę na ciepłe talerze i polać sosem maślanym. Podawać z salsą ananasową.



© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Filet z łososia z salsą malinową
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Dorsz zapiekany pod bekonowo - musztardowym chrustem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Łosoś w panierce z nori
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Smażone nadziewane kwiaty cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.