Brygida Kosel

Kopytka z kurkami


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 14062

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg ziemniaków

15 dag mąki pszennej

1 jajko

20 dag kurek

1 cebula

ząbek czosnku

tymianek

200 ml śmietany

pieprz

sól

 

 

Przygotowanie:


Do ugotowanych wcześniej i wystudzonych ziemniaków dodać jajko i utrzeć. Dodać mąkę i nadal mieszać. Stolnicę posypać mąką. Z przygotowanej masy formować wałeczki o średnicy około 2 cm, spłaszczyć je i pokroić na małe kawałki. Mrożone kurki przelać wrzątkiem. Dzięki temu nie będą gorzkie. Jeśli sos jest przygotowywany ze świeżych grzybów, nie trzeba tego robić. Na maśle podsmażyć na złoto poszatkowaną cebulę, czosnek i zioła. Po chwili dodać kurki i dolać śmietany. Sos dokładnie wymieszać. W tym czasie do gotującej się, lekko osolonej wody wrzucić przygotowane kopytka. Gdy wypłyną na powierzchnię – są gotowe. Kopytka wyjąć z wody łyżką cedzakową na talerz i polać gotowym sosem. Posolić i popieprzyć do smaku.

powrót

skomentuj przepis

mixer

postów: 3

29.03.2016 13:37

CYTUJ

jak tylko będą kurki z całą pewnością podam je w takiej wersji. póki co muszę się zadowolić samymi kopytkami

#slodki88

14.02.2011 20:03


CYTUJ

Przypomniałem sobie smak dzieciństwa:
kopytka, rolady i modro kapusta ;-)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.