Konfitura z zielonych orzechów włoskich

Konfitura z zielonych orzechów włoskich
Oceń przepis:
56 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 59)
Trudność:
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 500 gr zielonych orzechów włoskich zerwanych w noc świętojańską (20-25 czerwca)

  • 400 - 450 gr cukru (do smaku)
  • 1 laska wanilii
  • skórka 1 cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Odetnij końcówki orzechów; obierz je, oszczędnie.
2. Włóż orzechy do dużej miski z wodą. Mocz je 3 dni; wodę wymieniaj 2 razy dziennie. Dzięki temu usuniesz z orzechów ciemne pigmenty.
3. Odsącz orzechy i posiekaj je grubo. Jean-Luc robi to robotem kuchennym.
4. Włóż orzechy do garnka, dodaj cukier i podlej dużą ilością wody.
5. Zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 5 godzin.
6. Gdy orzechy są miękkie, a konfitura czarna - jest już gotowa.
7. Podawać z serem kozim lub na śniadanie.


Rada Julie:
Do obierania orzechów zakładamy rękawiczki gumowe, żeby nie brudzić palców. Trudno je potem domyć.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA