Konfitura jagodowa

Przepis z programu Martha piecze (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Konfitura jagodowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilogram jagód

3 ¾ miarki cukru granulowanego

sok z jednej małej cytryny

 

 

Przygotowanie:


Opłukać jagody zimną wodą. Przełożyć jagody do garnka dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować. Przełożyć gorące jagody do ceramicznej lub szklanej miski. Przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Nazajutrz przełożyć jagody do dużego garnka i zagotować na dużym ogniu delikatnie mieszając. Gotować na dużym ogniu przez 5-10 minut. Mieszać w razie potrzeby. Sprawdzić temperaturę jagód (powinny mieć 105 stopni C). Przelać konfitury do wyparzonych słoików. Nałożyć uszczelki i zakrętki i szczelnie zakręcić słoiki. Można przechowywać w lodówce przez 1 miesiąc.

powrót

Podobne przepisy

Powidła śliwkowe
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Baton drobiowy z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
Złoty dżem
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Konfitura truskawkowa z kwiatami jaśminu
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Konfitura z cebuli
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Kiszone cytryny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.