Konfitura jabłkowo-ananasowa z cynamonem i orzechami włoskimi

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Potrawy na Boże Narodzenie

Konfitura jabłkowo-ananasowa z cynamonem i orzechami włoskimi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

100 g pokrojonego w kostkę ananasa

200 g kwaśnych jabłek

1 łyżeczka pokrojonych orzechów włoskich

sok z ćwiartki cytryny

szczypta imbiru

pół szklanki wody

120 g cukru

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka i ananasa obrać i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać wodę z cukrem, dodać jabłko i podsmażyć.
Gdy trochę zmięknie, dodać ananasa, orzechy, sok z cytryny, cynamon.
Smażyć jabłka do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy zacznie przywierać, uzupełnić wodą.
Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknąć. Pasteryzować w kąpieli wodnej ok. 30 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.