Marieta  Marecka

Kompot ze śliwek z korą cynamonu


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kompot ze śliwek z korą cynamonu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg śliwek

1 kora cynamonu

4 łyżki cukru

kilka gałązek melisy cytrynowej

woda

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i wkładamy owoce do garnka. Dodajemy cynamon, cukier i zalewamy ok. 1,5 l wody. Wstawiamy na niezbyt duży gaz i gotujemy, aż cukier się rozpuści, a owoce zmiękną i oddadzą smak. Studzimy i podajemy z kostkami lodu i gałązkami melisy lub mięty.

powrót

Podobne przepisy

Domowa oranżada
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Pink Lady z malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Lemoniada z trawy cytrynowej i imbiru
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Napój z ogórka i avocado
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia polska
Koktajl melonowy
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Kawa pachnąca Indiami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

WiktorHa

postów: 1

09.10.2015 20:43

CYTUJ

Cała kora cynamonu (zwinięta w rulonik) to chyba za dużo, cynamon zdominuje smak, wg mnie wystarczy na 1 kg śliwek ok. 1/3 (sic!) rulonika! Ja nie daję melisy, za to wrzucam połówkę gwiazdki anyżu.
Wypróbowane!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.