Adriana Marczewska

Kompot z rabarbaru


Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

Kompot z rabarbaru
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g rabarbaru pokrojonego na około 2 cm kawałki

łyżka soku z cytryny

cukier do smaku, około 5 łyżek (można użyć stewii)

1 szklanka owoców mrożonych (porzeczek czarnych i czerwonych, malin, wiśni, jeżyn, truskawek) lub owoców świeżych, mieszanki różnych lub jednego rodzaju

pół łyżeczki cynamonu

1 paczuszka cukru wanilinowego

około 1 litra wody mineralnej lub z kranu

Przygotowanie:

Rabarbar włożyć do szerokiego garnka, dodać sok z cytryny, cukier i podgrzewać przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aż rabarbar zmięknie, ale będzie jeszcze w kawałkach.
Dodać mieszankę owoców i wymieszać, smażyć razem przez minutę, dodać cynamon, cukier wanilinowy. Następnie wlać wodę i zagotować.
Gotować na małym ogniu przez około minutę, zdjąć z ognia i po około 5 minutach przecedzić do czystego naczynia. Można włożyć do kompotu kilka kawałków rabarbaru, plasterek cytryny, kilka owoców z mieszanki.

powrót

Podobne przepisy

Smoothie przeciwstarzeniowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Shake domowy z mango
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dobre dla dzieci
Drink Kalkuta Mary
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Napój z ogórka i avocado
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia polska
Woda rabarbarowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Koktajl krewetkowy z awokado
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Napoje

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.