Bożena Sikoń

Kolorowy ogród - deser typu ART


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 12612

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Skład deseru:

mus z kwiatu hibiskusa

konfitura z płatków rózy -(zakup)

płatki róży kandyzowane

dekoracje czekoladowe

biszkopty podłużne (SAN)

cytryna

 

Mus z kwiatu hibiskusa:

suszony kwiat hibiskusa 50 g

150 ml śmietanki 36%

40 g cukru pudru

100 g śmietanka 36%

3 jogurty naturalne po 130 g

15 g żelatyny w płatkach

 

Nasączenie biszkoptów:

100 ml wody

100 g cukru

100 g konfitury z płatków róży

sok z cytryny

Przygotowanie:

Mus:
Do garnka wrzucamy płatki hibiskusa, zalewamy śmietanką i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Wyciskamy na sicie smak i zalewamy jogurtem, aby wypłukać resztę smaku. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, a po chwili rozpuszczamy. Łączymy ją z niedużą ilością naparu, a po wymieszaniu z resztą. Dodajemy pozostałe jogurty i łączymy z ubitą śmietanką. Masą napełniamy rurki zrobione z foliowej sztywnej koszulki biurowej. Na zwiniętą folię nakładam pierścienie ucięte z rurki PCV, a jeden koniec zawijam w folię spożywczą, by zabezpieczyć przed wyciekaniem. Napełnione rurki umieszczam w zamrażarce na 2 godziny. Po zamrożeniu odwijam z folii i kroję na porcje.

Nasącz:
Zagotować wodę z cukrem. Powstanie syrop o gęstości 30. Dodać konfiturę różaną i wcisnąć sok z cytryny. W syropie nasączać biszkopty, a na ich wierzch nakładać płatki różane pływające w syropie.

Kandyzowanie płatków różanych jadalnych:
Płatki róży hodowlanej umyte i osuszone smarować cienko białkiem i oprószyć cukrem pudrem z obu stron. Odstawić do wyschnięcia. Czynność powtórzyć kilka razy, aż cukier się skrystalizuje.

Układanie na talerzu:
Na talerzu rozsmarować pasek konfitury z płatków róży, położyć nasączone biszkopty, a na nich dwa kawałki musu z hibiskusa i dołożyć dekorację z czekolady. Talerz udekorować suszonymi płatkami hibiskusa i kandyzowanymi płatkami różanymi.

powrót

Podobne przepisy

(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mrożony mus jagodowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lekkie tiramisu gotowane na parze
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

kasia1999

postów: 6

01.09.2012 17:14

CYTUJ

Wygląda ciekawie, ale myślę, że do łatwych nie należy. To całe szprycowanie do rulonów i smarowanie białkiem oraz obsypywanie cukrem każdego płatka wydaje mi się dość skomplikowane.

#veqKglaSL

09.01.2012 16:43


CYTUJ

o84Oe5 , [url=http://lksifxznlxfn.com/]lksifxznlxfn[/url], http://skkerslzhgdo.com/, http://crnagluvefel.com/

#glstheQXnhjsu

09.01.2012 11:48


CYTUJ

vo4Pj6 <a href="http://rnzdalpsmviu.com/">rnzdalpsmviu</a>

#qexFVmpRY

08.01.2012 23:41


CYTUJ

You raelly found a way to make this whole process easier.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.