Kolorowe kluchowisko - Izabela Kulińska

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 4762

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilka średnich ziemniaków

1/2 niedużego brokuła

2 buraki ćwikłowe

kawałek dyni

ok. 300 g - ważne żeby była to dynia o ciemnopomarańczowym miąższu

3 jajka

ok. 3 - 4 szkl. mąki pszennej

2 czubate łyżki posiekanej natki i koperku - świeże

1 łyżeczka kurkumy

Do okraszenia:

ok. 300 - 500 g chudego wędzonego boczku - najlepiej w kawałku żeby pokroić go w kostkę

1 - 2 łyżki oleju

1 - 2 cebule

natka pietruszki - pół pęczka

Przygotowanie:

Warzywa, nieobrane, piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, każdą sztukę czy kawałek zawijając w kawałek folii aluminiowej. Ziemniaki i buraki powinny być mniej więcej podobnej wielkości i pieką się ok. godziny w zależności od wielkości. Dynia piecze się krócej, ale trudno powiedzieć ile - po dwudziestu minutach radzę sprawdzić jej stan miękkości. Po upieczeniu warzywa odstawiam do ostudzenia i dopiero zimne obieram - do buraków polecam założyć rękawice gumowe żeby nie poplamić dłoni, a jeśli nie macie to przygotujcie sobie cytrynę ratunkową - jej kwaśny sok pomoże usunąć przebarwienia ze skóry. Z brokuła odcinam same różyczki - łodyga nie będzie nam potrzebna, ale nie wyrzucajcie jej - można ją obrać pokroić i udusić na jarzynkę albo zrobić zupę krem. Różyczki zalewam niewielką ilością wody, słodzę odrobinę i gotuję do miękkości, odcedzam, studzę i przecieram albo miksuję na puree. Upieczone i obrane warzywa też mielę albo przecieram - w zależności od możliwości - ziemniaki lepiej zmielić albo przecisnąć przez praskę, dynię można zmiksować, buraki też albo je zetrzeć na tarce o malutkich oczkach - przypominam o rękawiczkach jeśli będziecie je ścierać! Masę ziemniaczaną dzielę na 3 części - do jednej dodaję dynię, do drugiej buraki, a do trzeciej brokuła. Do każdej części wbijam jajko, dosypuję mąkę i zagniatam jak ciasto jak na zwykłe kopytka. Do masy zielonej dodaję jeszcze drobno posiekaną zieleninę, a do masy z dynią trochę kurkumy. Po kolei każdą masę rozpłaszczam albo rozwałkowuję na stolnicy czy blacie posypanym mąką i wykrawam kwiatki różnej wielkości - proponuję zacząć od masy z dynią, potem brokułowej, a na końcu buraczanej. Kolejno gotuję partie kolorowych klusek, po kilku minutach każdą partię odcedzam i odstawiam w ciepłe miejsce przykrywając żeby nie wystygły. Gdy wszystkie już są ugotowane okraszam je przysmażonym z cebulką boczkiem i posypuję listkami natki pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Penne z sosem grzybowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti carbonara
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#m-a-r-t-a8

17.03.2012 11:13


Złotów

CYTUJ

jak się nie umie gotować to nawet najlepszy przepis zepsuć...

Ja zrobiłam i wyszły pyszne :))

#dadada

24.02.2012 16:29


poznań

CYTUJ

Zrobiłam dziś kolorowe kluski na obiad , wyszły super . Polecam .

#lala9999

20.02.2012 20:12


Wrocław

CYTUJ

A tu tak samo Obrzydliwe zmarnowałam tylko czas i pieniądze na produkty nie polecam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.