Laura Calder

Kolorowe budynie


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kolorowe budynie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 ml warzywnego purée (z dyni

marchwi lub groszku)

250 ml bulionu warzywnego

250 ml tłustego mleka lub śmietany

2 łyżeczki startego parmezanu

sól i pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

5 jajek

lekko roztrzepanych

2 łyżki posiekanych

świeżych ziół (niekonieczne)

 

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 160°C. W rondlu wymieszaj warzywne purée z bulionem i śmietaną. Zagotuj. Dodaj ser i przyprawy. W misce roztrzep jajka i dolej do nich warzywną mieszankę. Jeśli chcesz dodać zioła, zrób to teraz. Rozlej mieszankę do 8 foremek (lub naczynia żaroodpornego). Włóż je do kąpieli wodnej i zaczekaj, aż będą gotowe, czyli około 25 min. Ostudź zanim podasz (gorące rozpadną się przy wyjmowaniu z foremek). Możesz także przygotować masło ziołowe: roztop masło lub podgrzej oliwę i dodaj zioła takie jak szałwia (do budyniu z dyni), mięta (budyń grochowy) lub bazylia (budyń pomidorowy).

powrót

Podobne przepisy

Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczone pierożki z bryndzą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Przekąska kibbeh - Andrzej Czajka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia libańska
Racuchy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczony słodki ziemniak z nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.