Laura Calder

Kolorowe budynie


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kolorowe budynie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 ml warzywnego purée (z dyni

marchwi lub groszku)

250 ml bulionu warzywnego

250 ml tłustego mleka lub śmietany

2 łyżeczki startego parmezanu

sól i pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

5 jajek

lekko roztrzepanych

2 łyżki posiekanych

świeżych ziół (niekonieczne)

 

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 160°C. W rondlu wymieszaj warzywne purée z bulionem i śmietaną. Zagotuj. Dodaj ser i przyprawy. W misce roztrzep jajka i dolej do nich warzywną mieszankę. Jeśli chcesz dodać zioła, zrób to teraz. Rozlej mieszankę do 8 foremek (lub naczynia żaroodpornego). Włóż je do kąpieli wodnej i zaczekaj, aż będą gotowe, czyli około 25 min. Ostudź zanim podasz (gorące rozpadną się przy wyjmowaniu z foremek). Możesz także przygotować masło ziołowe: roztop masło lub podgrzej oliwę i dodaj zioła takie jak szałwia (do budyniu z dyni), mięta (budyń grochowy) lub bazylia (budyń pomidorowy).

powrót

Podobne przepisy

Pieczone szparagi, marchewki i młode ziemniaki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Frywolne śliweczki
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Figi nadziewane pistacjami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Obazda
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Suszone chipsy z tortilli podawane z salsą pomidorowo–kolendrową
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.