Kolorowa Tortilla - Bartosz Adamek

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

odsłon: 5942

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 duże tortille lub naleśniki

4 podudzia z kurczaka (ze skórą)

pierś z kurczaka (dwa filety)

250 g serka Philadelphia

ok. 100 g Parmezanu

ok. 200 g sera Gouda

por

bakłażan

cukinia

papryka czerwona

papryka zielona

papryka żółta

chilli

czosnek

cebula czerwona

cebula zwykła

świeży tymianek

świeży rozmaryn

250 ml białego wytrawnego wina

cytryna

Przygotowanie:

Gotuję w garnku wodę. Oczyszczam pierś z kurczaka. Pozbywam się skóry i kości z podudzia (zachowuję skórę). Do wrzącej wody wrzucam kawałki kurczaka. Gdy mięso będzie ugotowane odstawiam do wystygnięcia. Kroję warzywa na ćwiartki. Bakłażana na talarki. Wykładam na blachę. Dodaję olej, sól, pieprz, zioła oraz wino. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę ok. 40 min. 20 min pod przykryciem i ok. 20 bez przykrycia. Odstawiam do wystygnięcia. Gdy warzywa są zimne wyjmuję kilka kawałków różnych warzyw, a resztę blenduję. Dodaję odrobinę soku z cytryny i doprawiam do smaku. Pierś rozdzieram rękoma wzdłuż włókien tak, aby powstały długie i cieniutkie paseczki.(można go drobno pokroić wzdłuż włókien - dla leniwych). Podudzia kroję na nieco większe paski.
Do miski wkładam podzielonego kurczaka. Doprawiam go solą i pieprzem. Dodaję 150 g serka Philadelphia, ok. 100 g serka Gouda, kilka łyżek sosu z pieczonych warzyw oraz ścieram trochę Parmezanu. Mieszam wszystko. Próbuję. Jeśli masa ma być bardziej delikatna dodaję serek Philadelphia, jeśli bardziej ostra dodaję Parmezanu, jeśli bardziej warzywna dodaję sos warzywny... Jaki humor taka masa :). Rozkładam Tortille. Nakładam masę, na środku układam kilka pozostawionych wcześniej upieczonych warzyw. Dodaję dwie, trzy gałązki jakiś świeżych ziół.
Zawijam w sposób w jaki najbardziej mi dziś pasuje. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekam ok. 20 minut. Po zapieczeniu serwuję danie. Obok tortilli umieszczam dużą łyżkę sosu warzywnego. Na Tortille można zetrzeć trochę parmezanu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

chefgregor

postów: 9

25.05.2012 06:39

CYTUJ

Ja również skórę zdejmuje. :)http://naszegotowanie.wordpress.com

#sebs

09.05.2012 13:36


Ciechocinek

CYTUJ

Raczej ugotowana skórka nie będzie zbyt dobra także zdejmnij

Josh napisał(a) 07.05.2012 16:17:
Wszystko fajnie a co ze skórka,która miała być zachowana?
Raczej ugotowana skórka nie będzie zbyt dobra także ją zdejmij :)

#Josh

07.05.2012 16:17


Londek

CYTUJ

Wszystko fajnie a co ze skórka,która miała być zachowana?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.