Kolendrowy pstrąg w pergaminie - Bartosz Adamek

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 4083

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

Składniki:

2 oczyszczone pstrągi

pęczek kolendry

cytryna

pudełko pomidorków koktajlowych (ok. 20 sztuk)

czerwona cebula

czosnek

marchew

cukinia

oliwa z oliwek

kmin rzymski

cukier brązowy

25 ml koniaku

 

Marynata:

3 ząbki czosnku

3/4 pęczka kolendry

1 łyżka startej skórki cytryny

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki kminu rzymskiego

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka cukru brązowego

80 ml oliwy z oliwek

25 ml koniaku

Przygotowanie:

Oczyszczam rybę. Myję ją i wysuszam ręcznikiem papierowym. Blenduję wszystkie składniki marynaty. Mieszam rybę razem z marynatą i odstawiam do lodówki na minimum 2 godzin. Przygotowuję warzywa. Używam obieraczki do zrobienia długich pasków z cukinii oraz marchewki. Kroję kilka cienkich piórek z cebuli. Mieszam warzywne paski oraz cebulowe piórka. Przyprawiam solą i pieprzem oraz dodaję odrobinę oliwy z oliwek. Przygotowuję pergamin. Dla każdej z porcji osobno. Na środku przygotowanego papieru układam zamarynowaną rybę. Następnie układam paski warzywne na wierzchu. Kładę na nie kilka gałązek kolendry oraz kilka pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych.
Zawijam pergamin i związuję bawełnianym sznurkiem. Rozgrzewam piekarnik do 200°C i piekę ryby przez 30 min. Po upieczeniu przekładamy rybę zawiniętą w pergamin na talerze. Odcinamy skrajne sznurki pozwalając przy tym na rozwiązanie środkowego sznurka osobie jedzącej. Uwaga na gorącą parę jaka wydobędzie się po otwarciu saszetki. Można podać do tego gotowane ziemniaki lub czosnkowe grzanki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.