Kołacz z bundzem i grillowanymi warzywami

Kołacz z bundzem i grillowanymi warzywami
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Grzegorz Łapanowski

Seria kulinarna:
Ł'apetyt 2 (odc. 4)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej białej
  • ¼ kostki drożdży
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/4 l piwa
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli

Na farsz:

  • 350 g bundzu
  • 200 g grillowanych boczniaków
  • 200 g grillowanej papryki i cukinii
  • pęczek szczypiorku
  • natka
  • 2 ząbki czosnku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Piwo łączymy z solą, cukrem i drożdżami mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, by było gładkie, elastyczne i nie przystawało do rąk. Kiedy będzie gotowe odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. 1h. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. W tym czasie możemy przygotować farsz. Paprykę kroimy na spore kawałki, cukinię w plastry ok. 1 cm. Grzyby rwiemy na mniejsze kawałki. Skrapiamy je oliwą, płatkami chilli, pieprzem i solimy. Wyciskamy dwa ząbki czosnku i mieszamy. Tak przygotowane warzywa grillujemy lub pieczemy do miękkości. Ważne by lekko się zezłociły. Ser trzemy na tarce na grubych oczkach. Siekamy szczypior i natkę. Łączymy wszystkie składniki farszu i doprawiamy. Ciasto dzielimy na 4 i wałkujemy cienkie (ok. 2 mm) podłużne placki. Wzdłuż każdego placka na środku układamy farsz i rolujemy długą tubę przypominającą cannelloni. Zrolowane tuby zwijamy jak ślimaka i delikatnie przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową, lekko nasmarowaną olejem rzepakowym. Tak przygotowane ciastka pieczemy do zezłocenia. Po 10 minutach możemy podnieść temperaturę pieczenia do 200 stopni C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA