Koktajl Sazeraca

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

Koktajl Sazeraca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 kostki brązowego cukru

8 kropli gorzkiej wódki z Nowego Orleanu (Peychaurd’s bitter)

4 krople angostury

woda sodowa

120 ml żytniej whisky

rozgnieciony lód

60 ml absyntu

4 zamrożone szklaneczki

Przygotowanie:

Do dużej butelki albo shakera wrzuć cukier, wlej obie gorzkie wódki i wodę sodową. Rozgniataj trzonkiem drewnianej łyżki, aż cukier się pokruszy i rozpuści. Dolej whisky, dopełnij pokruszonym lodem, natychmiast wymieszaj, aby schłodzić. Do zamrożonej szklaneczki wlej absynt i obracaj nią, żeby pokrył ścianki. Przelej nadmiar do kolejnej szklaneczki i powtarzaj czynność, aż wszystkie szklaneczki będą gotowe. Przelej koktajl do szklaneczek i podawaj z rozmachem!

powrót

Podobne przepisy

Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Domowa oranżada
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Wzmacniający koktajl z owocami goji
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Aromatyczny kompot z gruszek alistaira little
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Splice
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Piwo jabłkowo-imbirowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.