Aaron Craze

Koktajl rakowy


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Koktajl rakowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg żywych raków

oliwa

sok z 1 cytryny

drewniane szpadki do szaszłyków

 

 

Przygotowanie:


Na godzinę przed gotowaniem włóż raki do zamrażarki. Zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzucaj raki porcjami do wrzątku, a następnie przykryj garnek pokrywką. Gdy woda zawrze, gotuj raki 2 min, wyjmij z wody i odstaw do ostygnięcia. Gdy ostygną na tyle, żeby dało się je obierać, wyjmij mięso z ogonów rakowych. Ponadziewaj po 5 kawałków na każdą szpadkę i posmaruj mieszaniną oliwy i soku z cytryny. Rozgrzej grill ogrodowy albo elektryczny i upiecz raki aż się zrumienią, ok. 1 min z każdej strony. Odłóż do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Raki po warszawsku z grzankami na maśle
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.