James  Martin

Koktajl rakowy


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Koktajl rakowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki majonezu:

3 żółtka

1 łyżeczka musztardy dijon

300 ml oleju roślinnego

4-6 kropli tabasco

20 ml octu z białego wina

1 łyżka stołowa ketchupu

sól i pieprz



Składniki dania:

4 główki młodej sałaty rzymskiej

oliwa

sok z ½ cytryny

24 szyjki rakowe

brązowy chleb z masłem (do podania)

ósemki cytryny (do podania, dowolnie)



Przygotowanie majonezu:

Dokładnie utrzyj żółtka z musztardą. Wlej olej po kropli, cały czas ucierając. Stopniowo powiększaj strumień, aż majonez zacznie gęstnieć. Dolej tabasco, ocet i ketchup. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.



Przygotowanie dania:

Zerwij liście z główek sałaty. Włóż do miski. Dopraw oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj. Na każdym talerzu ułóż kilka liści sałaty. Połóż 6 szyjek rakowych i porcję majonezu. Podawaj z brązowym chlebem posmarowanym masłem. Można dołożyć ósemki cytryny.



Opracowano na podstawie programu „Uczty Jamesa Martina, odc. 4”



powrót

Podobne przepisy

Szynka i melon
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Tapasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Puree marchewkowe na słodko
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.