Koktajl krewetkowy

Koktajl krewetkowy
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Koktajl krewetkowy
1 przekrojona na pół cytryna
1 pokrojona na ćwiartki cebula
2 łyżki stołowe (30 ml) gruboziarnistej soli
1 listek laurowy
10 ziarenek pieprzu
500 g niedobranych krewetek

Przygotowanie
Do garnka z wodą wycisnąć sok z cytryny, wrzucić skórki z cytryny, cebulę, sól, listek laurowy i pieprz.
Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, aby wydobyć aromaty. Zmniejszyć ogień, wrzucić krewetki i gotować, aż staną się różowe i nieprzezroczyste. Krewetki odcedzić, przestudzić, obrać i schłodzić 30 minut w lodówce. Wymieszać z sosem.

Sos
1 szklanka (250 ml) keczupu
2 łyżki (30 ml) świeżego, tartego chrzanu
1 łyżka (15 ml) soku z cytryny
1 łyżeczka (5 ml) pikantnego sosu pomidorowego
2 łyżki stołowe (30 ml) posiekanej natki

Przygotowanie
W małym rondelku wymieszać ketchup, chrzan, sok z cytryny i ostry sos. Podgrzewać 5 minut na małym ogniu, by uwolnić aromaty. Schłodzić w lodówce 30 minut. Przed podaniem wymieszać z pietruszką.

© Donna Dooher

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA