James  Martin

Koktail z homarców


Przepis z programu James Martin w Bretanii
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Koktail z homarców
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg świeżych homarców

3 żółtka

2 łyżki musztardy Dijon

olej roślinny

1 łyżka ketchupu

odrobina Tabasco

odrobina sosu Worcestershire

odrobina Brandy

sól i czarny pieprz

3 małe sałaty

liście umyty i rozdzelone

1 cytryna pocięta na ćwiartki

szczypta wędzonej papryki

 

 

Przygotowanie:


Gotuj homarce przez 1-2 minuty w dużym garnku gotującej, osolonej wody. Odsącz i ostudź. Obierz i odstaw na bok. By zrobić majonez, wlej biały ocet winny do czystej miski i dodaj żółtka. Zmieszaj razem. Dodaj musztardę i nadal mieszaj. Potem wmieszaj tyle oleju rośllinnego, żeby majonez się zemulgował i zgęstniał. Zmieszaj z ketchupem, Tabasco, sosem Worchester i brandy. Dopraw solą i pieprzem – do smaku. Umieść liście sałaty na czterech talerzach i ułóż na nich homarce. Łyżką nałóż majonez i ozdób ćwiartkami cytryny. Posyp papryką i podaj.

powrót

Podobne przepisy

Małże z chili, trawą cytrynową i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Nasi lemak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.