Anjum  Anand

Kokosowy kurczak


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kokosowy kurczak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju roślinnego

1 kawałek kory cynamonu

6 strączków zielonego kardamonu

w całości

6 goździków

1 cebula

pokrojona w cienkie plastry

12 liści curry

3-4 zielone papryczki chilli

w całości

4 cm kawałek korzenia imbiru

pokrojony w cienkie paski

6 ząbków czosnku

drobno posiekanych

750 g nóżek (pałeczek) kurczaka

bez skóry

sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

2 łyżeczki garam masala

180 g świeżo startego miąższu kokosa

1-1½ łyżeczki soku z cytryny

mała garść posiekanej świeżej kolendry (liście i łodygi)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać w rondlu olej. Dodać cynamon, kardamon i goździki i smażyć 20-30 sekund, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać cebulę i smażyć 3-4 minuty, do zrumienienia. Dodać liście curry, papryczki, imbir i czosnek, zmniejszyć ogień i smażyć 2-3 minuty, aż czosnek zmięknie. Dodać mięso i smażyć 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Dodać garam masalę i tyle gorącej wody, aby zakryła mięso do połowy. Doprowadzić do wrzenia, następnie przykryć rondel pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić 10-12 minut. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i stale mieszając, odparować nadmiar płynu. Dodać miąższ kokosa i sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Ponownie przykryć i gotować jeszcze 4-5 minut, aż mięso będzie dobre. Przed podaniem posypać kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina a la dzik
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ragoût z wołowiny i ciecierzycy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.