Jacek Sikora

Kokosowo - bananowe obrączki z mango


Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kokosowo - bananowe obrączki z mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 l mleka

1/2 szklanki cukru

szklanka ryżu

szczypta soli

1/2 kokosa

2 duże banany

duże mango

puszka mleka kokosowego

1/2 szklanki brązowego cukru

opakowanie cukru cynamonowego

Przygotowanie:

Kokosa rozłup, obierz z brązowej skórki i utrzyj na tarce. Ryż wypłucz na sitku. Zalej go mlekiem z cukrem i solą. Wstaw go w rondelku na mocny ogień. Jak się tylko zacznie gotować zmniejsz ogień i gotuj go jeszcze 10 minut. Następnie dodaj utartego kokosa, przykryj pokrywką i daj mu wchłonąć resztę mleka. Na plastikowej folii rozsmaruj wystudzony ryż tak, by obrane banany były nim szczelnie pokryte. Zawiń je w folię i odstaw na noc do lodówki. Mango pokrój na piórka. Mleko kokosowe zagotuj z cukrem brązowym i cynamonowym. Schłodzone banany pokrój na centymetrowej grubości plasterki. Na talerzyk wylej sos kokosowy i rozłóż cząstki mango oraz bananowe pierścienie.


powrót

Podobne przepisy

Creme carmel
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Truskawkowe tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sorbet ananasowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.