Jacek Sikora

Kokosowo - bananowe obrączki z mango


Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kokosowo - bananowe obrączki z mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 l mleka

1/2 szklanki cukru

szklanka ryżu

szczypta soli

1/2 kokosa

2 duże banany

duże mango

puszka mleka kokosowego

1/2 szklanki brązowego cukru

opakowanie cukru cynamonowego

Przygotowanie:

Kokosa rozłup, obierz z brązowej skórki i utrzyj na tarce. Ryż wypłucz na sitku. Zalej go mlekiem z cukrem i solą. Wstaw go w rondelku na mocny ogień. Jak się tylko zacznie gotować zmniejsz ogień i gotuj go jeszcze 10 minut. Następnie dodaj utartego kokosa, przykryj pokrywką i daj mu wchłonąć resztę mleka. Na plastikowej folii rozsmaruj wystudzony ryż tak, by obrane banany były nim szczelnie pokryte. Zawiń je w folię i odstaw na noc do lodówki. Mango pokrój na piórka. Mleko kokosowe zagotuj z cukrem brązowym i cynamonowym. Schłodzone banany pokrój na centymetrowej grubości plasterki. Na talerzyk wylej sos kokosowy i rozłóż cząstki mango oraz bananowe pierścienie.


powrót

Podobne przepisy

Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska
Morele w sosie z kardamonem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.