Anjum  Anand

Kokosowe małże


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kokosowe małże
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg świeżych

oczyszczonych małży

1 mała cebula

drobno posiekana

2-4 zielone papryczki chilli

w całości

kawałek imbiru wielkości kciuka

obrany i roztarty w moździerzu

4 ząbki czosnku

obrane i roztarte w moździerzu

1 łyżka garam masala

3 pomidory pokrojone w kostkę

60 g suszonego miąższu kokosa

olej roślinny do smażenia

sól do smaku

garść posiekanej świeżej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Na rozgrzanym oleju zrumienić cebulę. Dodać papryczki, pastę z imbiru i czosnku, sól, garam masalę i pomidory. Podgrzewać, aż pomidory zmiękną. Tymczasem ugotować małże we wrzącej wodzie, około trzech minut, dopóki się nie otworzą. Wyjąć łyżką cedzakową. Wodę zachować. Do pomidorów z przyprawami dodać miąższ kokosa, kolendrę i trochę wody z gotowania małży. Zamieszać. Sos powinien być gęsty. Włożyć małże do sosu i dokładnie zamieszać. Podawać z pieczywem lub ryżem basmati.

powrót

Podobne przepisy

Koktajl z krewetek
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
(odc.01) sałatka z owoców morza
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.