Delia  Smith

Kokosowe curry ze sri lanki


Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Kokosowe curry ze sri lanki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

70 dag łopatki lub karczku jagnięcego

2 drobno posiekane cebule

1 duży ząbek czosnku

półtorej łyżki mąki

łyżka mieszanki curry

mleczko z jednego świeżego kokosa

550 ml bulionu jagnięcego lub warzywnego

8 dag świeżo utartego kokosa

8 dag kokosa prasowanego

kawałek cynamonu

6 nasion kardamonu

łyżeczka kozieradki

2 ugotowane na twardo jajka

średnia cebula pokrojona na ćwiartki

 

 

Przygotowanie:


Mięso kroimy w grubą kostkę i przyrumieniamy na patelni. Kozieradkę, kadramon i cynamon tłuczemy w moździerzu. W rondlu podsmażamy na oleju arachidowym cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy, mąkę i sproszkowane curry, oraz mięso. Mieszamy, by pokryło się przyprawami. Wlewamy przecedzone mleczko kokosowe i bulion. Dodajemy wiórki kokosowe. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na maleńkim ogniu przez 2 godziny, by wydobyć wszystkie aromaty. Po tym czasie dodajemy do garnka przepołowione jajka i porozdzielaną na warstwy cebulę, która urozmaici konsystencję potrawy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 minut.

powrót

Podobne przepisy

Kotlet schabowy i sos słodko-kwaśny z liczi
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczony udziec jagnięcy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Eskalopki cielęce z borowikami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kofty wołowo-indycze z zimnym dipem z melona
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wiejska teryna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.