Kokardki z cukinią i krewetkami

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kokardki z cukinią i krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350g makaronu w kształcie kokardek

300g cukinii

1 cebula

1 szalotka

1 szczypta pręcików szafranu

4 łyżki oliwy z oliwek

1 pęczek pietruszki

250g ogonków krewetek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Obcinamy końcówki cukinii. Myjemy, osuszamy i kroimy w talarki. Cebulę i szalotkę obieramy, myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Ogonki krewetek obieramy ze skorupki, usuwamy czarne jelito, myjemy i osuszamy. Na patelni z oliwą szklimy pokrojoną cebulę i szalotkę, dodajemy talarki cukinii i smażymy przez kilka minut, mieszając drewnianą łyżką. Podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy przez 6-7 minut na umiarkowanym ogniu. Dodajemy krewetki i dusimy przez 2-3 minuty. Dodajemy pręciki szafranu uprzednio namoczone w trzech łyżkach ciepłej wody, doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu i dusimy jeszcze przez 3 minuty na umiarkowanym ogniu. W międzyczasie w dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron. Ugotowany al dente makaron odcedzamy i łączymy z sosem z cukinii i krewetek. Podajemy ciepłą potrawę posypaną posiekaną pietruszką.

powrót

Podobne przepisy

Sos surowy z różnymi pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Linguini al olio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Filet rybny z pesto i pomidorami glazurowanymi w miodzie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grzybowe ravioli
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.