Sophie Dahl

Kojąca zupa z kurczakiem


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Kojąca zupa z kurczakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kurczak:

kurczak z wolnego wybiegu (1,8 kg)

1 cytryna

1 cebula

1 liść laurowy

łyżka masła

oliwa

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz



Zupa:

2 czerwone cebule obrane i posiekane

2 ząbki czosnku obrane i posiekane

2 pory, pokrojone na krążki

2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego

2 marchewki pokrojone na kawałki

2 łodygi selera naciowego

2 liście laurowe

mały pęczek natki pietruszki

białe wino



Dodatki:

2 łodygi selera naciowego posiekane na bardzo małe kawałki

1 duża marchewka posiekana na bardzo małe kawałki

1 por pokrojony na cienkie krążki

2 duże garście świeżego łuskanego albo mrożonego groszku

mały pęczek estragonu, drobno posiekany

mały pęczek natki pietruszki o płaskich liściach, drobno posiekany

świeży parmezan, starty tuż przed podaniem

mały bochenek chleba na zakwasie, porwany na kawałki



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180oC. Do wnętrza kurczaka włóż całą cytrynę, obraną cebulę i liść laurowy. Namaść skórę kurczaka masłem i małą ilością oliwy. Dopraw solą oraz pieprzem i piecz ok. 1½ godz. Zachowaj brytfankę z sosem. Kiedy kurczak się upiecze, usmaż czerwoną cebulę z czosnkiem w garnku tak dużym, by pomieścił kurczaka wraz z pozostałymi składnikami zupy. Dodaj pory i włóż do garnka kurczaka bez cytryny i cebuli. Zalej 2 litrami bulionu tak, by kurczak był prawie całkowicie zakryty. Dodaj posiekane marchewki i seler naciowy, 2 liście laurowe, natkę pietruszki i trochę białego wina. Gotuj zupę ok. 4 godz. na małym ogniu, uzupełniając wodą. Rozłóż kawałki chleba na dnie foremki, w której piekł się kurczak i wstaw na 15 min do piekarnika o temperaturze 180oC. Rozgrzej nieco oliwy w dużym rondlu i podsmaż seler naciowy, marchewki i pora na małym ogniu. Wyjmij kurczaka z rondla, zalej warzywa wywarem, dodaj groszek i chwilę pogotuj. Podziel na kawałki mięso kurczaka i dodaj do garnka. Podaj zupę z mięsem, estragonem, natką pietruszki i świeżo utartym parmezanem i grzankami z chleba.



© Sophie Dahl





powrót

Podobne przepisy

Zupa vâche qui rit
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa z wędzonego dorsza z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Zupa z batatów z imbirem i chili
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Barszcz chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa ziemniaczana
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa chlebowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

m1988

postów: 1

31.03.2011 16:43

CYTUJ

pracochłonna ale przepyszna :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.