Kojąca zupa z kurczakiem

Kojąca zupa z kurczakiem
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Przygotowanie:


Kurczak:
kurczak z wolnego wybiegu (1,8 kg)
1 cytryna
1 cebula
1 liść laurowy
łyżka masła
oliwa
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

Zupa:
2 czerwone cebule obrane i posiekane
2 ząbki czosnku obrane i posiekane
2 pory, pokrojone na krążki
2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
2 marchewki pokrojone na kawałki
2 łodygi selera naciowego
2 liście laurowe
mały pęczek natki pietruszki
białe wino

Dodatki:
2 łodygi selera naciowego posiekane na bardzo małe kawałki
1 duża marchewka posiekana na bardzo małe kawałki
1 por pokrojony na cienkie krążki
2 duże garście świeżego łuskanego albo mrożonego groszku
mały pęczek estragonu, drobno posiekany
mały pęczek natki pietruszki o płaskich liściach, drobno posiekany
świeży parmezan, starty tuż przed podaniem
mały bochenek chleba na zakwasie, porwany na kawałki

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180oC. Do wnętrza kurczaka włóż całą cytrynę, obraną cebulę i liść laurowy. Namaść skórę kurczaka masłem i małą ilością oliwy. Dopraw solą oraz pieprzem i piecz ok. 1½ godz. Zachowaj brytfankę z sosem. Kiedy kurczak się upiecze, usmaż czerwoną cebulę z czosnkiem w garnku tak dużym, by pomieścił kurczaka wraz z pozostałymi składnikami zupy. Dodaj pory i włóż do garnka kurczaka bez cytryny i cebuli. Zalej 2 litrami bulionu tak, by kurczak był prawie całkowicie zakryty. Dodaj posiekane marchewki i seler naciowy, 2 liście laurowe, natkę pietruszki i trochę białego wina. Gotuj zupę ok. 4 godz. na małym ogniu, uzupełniając wodą. Rozłóż kawałki chleba na dnie foremki, w której piekł się kurczak i wstaw na 15 min do piekarnika o temperaturze 180oC. Rozgrzej nieco oliwy w dużym rondlu i podsmaż seler naciowy, marchewki i pora na małym ogniu. Wyjmij kurczaka z rondla, zalej warzywa wywarem, dodaj groszek i chwilę pogotuj. Podziel na kawałki mięso kurczaka i dodaj do garnka. Podaj zupę z mięsem, estragonem, natką pietruszki i świeżo utartym parmezanem i grzankami z chleba.

© Sophie Dahl


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA