Dave  Myers

Kociołek karelski


Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kociołek karelski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 łyżka oleju roślinnego lub smalcu

300 g pokrojonej w kostkę łopatki wieprzowej

300 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę

300 g łopatki albo karkówki jagnięcej lub baraniej, pokrojonej w kostkę

2 pokrojone w półtalarki cebule

2 pokrojona na kawałki marchewki

2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

3 liście laurowe

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

Do podania

purèe ziemniaczane

konfitura z borówki brusznicy

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wlej olej na patelnię, obsmaż mięso partiami na dużym ogniu.
W dużym ciężkim rondlu, nadającym się do używania w piekarniku ułóż na dnie warstwę mięsa, a na nim warstwę cebuli i marchewki. Posyp ziarnami pieprzu, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, dopraw solą i pieprzem. W ten sam sposób układaj kolejne warstwy, aż do wykorzystania wszystkich składników.
Zalej zimną wodą, tak, by przykryła mięso i warzywa. Doprowadź do wrzenia, po czym wstaw do piekarnika na co najmniej 2 h, a najlepiej jeszcze dłużej – nawet do 6 h. Podawaj z purèe ziemniaczanym i konfiturą borówkową.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.