Tomasz Jakubiak

Kociołek cygański


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 1194

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 garści suszonych grzybów

świeże grzyby (według uznania)

1 kg ziemniaków

4 marchewki

4 cebule

5 ząbków czosnku

0,5 główki świeżej kapusty

1 kg mięsa wieprzowego (karkówka)

kurczak

0,5 kg wiejskiej kiełbasy

sól

pieprz

majeranek

ziele angielskie

listek laurowy

owoce jałowca

 

Przygotowanie:

Do zawieszonego nad ogniskiem kociołka z wodą należy wrzucić listek laurowy, owoc jałowca, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu.
Następnie umyć, obrać i pokroić ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek, świeżą kapustę, mięso i kiełbasę. Do kociołka wrzucić wszystkie pokrojone składniki.
Po około 15 minutach należy wrzucić kolejne dodatki namoczone suszone grzyby, kawałki mięsa z kurczaka, kiełbasę pokrojoną w kostkę, cebulę i czosnek. Gotować do momentu, aż składniki będą miękkie. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.