Knedle z macy

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia żydowska

Knedle z macy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 sztuk macy

1 duża cebula

1 łyżka oliwy

3 jajka

3 łyżki drobnej mąki z macy

2 łyżeczki bulionu drobiowego w proszku

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Połamać macę na drobne kawałki, wysypać na durszlak, polać zimną wodą i osączyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić cebulę i usmażyć na złoty kolor. Włożyć do miski osączoną macę i podsmażoną cebulę, wbić jajka, dodać mąkę z macy, bulion, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Czubate łyżeczki masy formować w dłoniach w kulki i odkładać na tacę. Zagotować duży garnek osolonego wrzątku, wrzucić knedle i gotować 20 minut. Osączyć i rozłożyć na talerze z gorącym rosołem. Knedle przykryte folią można przechować w lodówce i odgrzać w rosole.

powrót

Podobne przepisy

Kanapka z kaczką i camambertem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Tażin z ciecierzycą, harissą i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Suflet zapiekany na zupie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karczochy z ricottą i tapenadą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Cukierki z tataraku
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Risotto z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.