Kminkowe ragout z jelenia

Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 2997

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg mięsa z jelenia

2 duże cebule

4 ząbki czosnku

250 ml czerwonego wytrawnego wina

250 ml wywary

najlepiej z dziczyzny (może być z kostki)

po pół łyżeczki: tymianku, rozmarynu, majeranku, oregano, świeżej bazylii oraz wcześniej uprażonego kminku

marchewka

pietruszka

pieczarki

pomidor

4 łyżki mąki

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Oczyszczone i umyte mięso kroimy na równe kawałki (trochę większe niż do gulaszu). Obtaczamy w mące. W rondlu rozgrzewamy oliwę i masło. Obrumieniamy mięso ze wszystkich stron, dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa oraz utarty z odrobiną soli czosnek. Chwilę smażymy, ciągle mieszając. Wlewamy wywar i wino. (Dla ulepszenia wartości smakowych możemy dodać brandy lub koniak). Zagotowujemy, dodajemy pozostałe przyprawy oraz uprażony kminek i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Ragout podajemy z domowymi pyzami ziemniaczanymi oraz zasmażanymi buraczkami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.