Grzegorz  Łapanowski

Kluski z bryndzą


Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 9174

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 ugotowanych ziemniaków

2 jajka

100 g bryndzy lub twarogu domowego

1 szklanka mąki pszennej

mąka do podsypania stolnicy

30 dag świeżego szpinaku

2 ząbki czosnku

1 pęczek koperku

kilka kropel oliwy

2 łyżeczki zimnego mleka 0,5 %

sól

pieprz

tarty długodojrzewający ser żółty

 

 

Przygotowanie:


Szpinak przesmażyć na oliwie z czosnkiem, dodać koperek. Ziemniaki połączyć z bryndzą, jajkami, mlekiem, mąką i szpinakiem. Wyrobić dokładnie na ciasto. Ciasto zwinąć w wałek i wykroić kopytka, które należy wrzucać na wrzącą wodę. Poczekać do wypłynięcia. Podawać z oliwą z posiekanymi świeżymi ziołami i pieczonym czosnkiem i tartym serem.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z botwinki z pomidorami i rukolą
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ratatouille
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Racuchy z jabłkiem i ricottą
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Grochówkokapuśniak
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Panir z salsą pomidorową
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Gołąbki z podbiału
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Gołąbki

skomentuj przepis

marco_91

postów: 2

23.10.2015 11:02

CYTUJ

niby tak proste, a tak smaczne.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.