Tomasz Jakubiak

Kluski szagówki ze smażoną kiszoną kapustą


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 975

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach

5 łyżek mąki pszennej

2 jaja

sól

 

Smażona kapusta:

½ kg kiszonej kapusty

cebula

4-5 suszonych grzybów namoczonych we wrzątku

15 dkg wędzonego boczku

3 suszone śliwki

łyżeczka suszonego majeranku

 

Przygotowanie:

Przygotuj kluski. Ugotowane w mundurkach ziemniaki obierz i zmiel w maszynce. Przełóż do miski. Do ziemniaków dodaj jajka i mąkę. Wszystko razem dokładnie zagnieć. Z ciasta uformuj wałek i pokrój go ukośnie na ok 4 centymetrowe kawałki.
Kluski gotuj w osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wypłyną.
Ugotowane kluski przełóż do miski z zimną wodą.
Idealnym dodatkiem do klusek będzie kiszona smażona kapusta. Kapustę drobno posiekaj i przesmaż wraz z drobno posiekaną cebulą i boczkiem na rumiany kolor.
Dodaj grzyby i wodę z moczenia ich. Śliwkę drobno posiekaj i dodaj do całości. Na końcu dodaj majeranek i wrzuć ugotowane kluski. Chwilę podsmaż i podaj danie. Smacznego!




powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.