Marieta  Marecka

Kluski pomidorowe z warzywami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

odsłon: 1211

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

Kluski:

200 g mąki

80 g suszonych pomidorów

ok. 1 szklanki wrzątku

 

Pesto:

½ pęczka pietruszki

kilka gałązek mięty

½ pęczka bazylii

1 ząbek czosnku

4 orzechy włoskie

3-4 łyżki startego, twardego sera żółtego np. parmezan, pecorino lub podobny

sól

pieprz

dobra oliwa

1 łyżka octu śliwkowego

 

Warzywa:

150 g żółtej fasolki

2 szklanki ugotowanego, obranego bobu

8 pomidorków koktajlowych czerwonych

6 pomidorków żółtych

¼ bakłażana

 

 

Przygotowanie:

Pomidory suszone miksujemy na pastę.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pastę z pomidorów i łączymy widelcem, następnie powoli dolewamy wrzątek. Mieszamy widelcem, a jak ciasto zacznie się sklejać zaczynamy wyrabiać ręcznie miękkie, elastyczne, nie klejące się ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę.
Gładkie ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 15 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie miksujemy pesto. Wszystkie składniki przekładamy do malaksera i stopniowo dolewając oliwę miksujemy na zielony sos.
Fasolkę gotujemy al dente w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku. Kroimy na pół.
Bakłażan kroimy w paski, a pomidorki na połówki.
Ciasto na kluseczki formujemy w długie paluchy o grubości ok. 1 cm. Kroimy w małe kluseczki i gotujemy partiami w osolonym wrzątku ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy i odstawiamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i na gorącą wrzucamy bakłażan. Smażymy go ok. 4-5 minut, aż lekko zbrązowieje i zmięknie. Dodajemy fasolkę i bób oraz kluski. Smażmy jeszcze chwilę, doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy bób. Na koniec dodajemy pesto, mieszamy i serwujemy.

powrót

Podobne przepisy

Penne carbonara
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowy makaron tagliatelle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Zielona lasagne z bobem i beszamelem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron chili z kurczakiem ostro-słodkim na Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Spaghetti puttanesca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Daily Soup

postów: 5

13.10.2017 16:18

CYTUJ

Takie kluseczki fajnie pasują do klasycznego bulionu. Ostatnio mi właśnie zostały, zrobilam bulion Krakusa z butelki, dodalam je i smaczne danie gotowe :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.