Gary  Rhodes

Kluski chrzanowe


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Kluski chrzanowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

75 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

75 g tartej bułki

75 g masła

sól i pieprz

2 łyżki stołowe drobno startego chrzanu

skórka startą z 2 gorzkich pomarańczy

1 łyżka stołowa posiekanej natki

szczypta posiekanego rozmarynu

1 białko

mąka do oprószenia stolnicy

roztopione masło do posmarowania

 

 

Przygotowanie:


Wrzuć do malaksera mąkę, proszek do pieczenia, tartą bułkę i masło. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj drobno starty chrzan i miksuj, aż powstanie masa przypominająca zacierki. Przełóż do miski. Dodaj skórkę startą z gorzkich pomarańczy, posiekaną natkę i szczyptę posiekanego rozmarynu. Wlej białko i dokładnie wymieszaj. Wyłóż ciasto na stolnicę i oprósz mąką, żeby się nie kleiło. Uformuj wałek, podziel na 8 równych części i utocz kulki. Ułóż je na pergaminie posmarowanym masłem. Gotuj na parze. Będą gotowe po 20 minutach. Przed podaniem można je posmarować roztopionym masłem. Pasują do duszonej wołowiny.

powrót

Podobne przepisy

Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naturalne zielone smoothies
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ceviche z sardynek z ziemniakami i pastą z oliwek
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.