Kluska miedzianogórska

Kluska miedzianogórska
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • odrobina ciepłej wody
Farsz:
  • 20 dag kiszonej kapusty,
  • 10 dag suszonych grzybów,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 mała cebula.
Farsz II:
  • 5 dużych surowych ziemniaków
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • żółtko
  • 10 dag drobno posiekanego boczku wędzonego
  • pieprz
  • sól
Dodatki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z mąki, jajka i wody wyrób ciasto. Rozwałkuj je na bardzo cienki placek i włóż na 5 min. do garnka z gorącą wodą. Obgotowane ciasto wyjmij i wyłóż na lnianą ściereczkę.
Przygotuj farsze do nadziania.
Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekane grzyby, uprzednio namoczone.
Na samym końcu dodaj pokrojoną kiszoną kapustę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj drugi farsz. Ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij. Połącz je z ugotowanymi i rozdrobnionymi ziemniakami, żółtkiem i boczkiem. Całość dopraw solą i pieprzem.
Na ciasto nałóż farsz z ziemniaków, a następnie farsz z kapusty. Zwiń ciasto jak roladę. Boki ciasta zagnieć.
Zwiń kluskę w gazę, obwiąż szpagatem i gotuj w wrzącej wodzie przez 10-15 minut. Kluskę podawaj z masłem z odrobiną świeżego tymianku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA