David Gaboriaud

Klopsiki z sałatką z arbuza i dzikim ryżem


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

odsłon: 296

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g mielonej wieprzowiny

200 g mielonej wołowiny

płatki owsiane zmiksowane

szczypiorek drobno posiekany

starty ząbek czosnku

dziki ryz

pestki granatu

natka pietruszki

arbuz

imbir starty

papryczka jalapeno cienko pokrojona

listki mięty

oliwa z oliwek

cytryna (skorka i sok)

 

Przygotowanie:

Wymieszaj szczypiorek, czosnek i dwie łyżki oliwy z mielonym mięsem, dopraw solą
i pieprzem, odstaw.
Ugotuj dziki ryż wg instrukcji podanej na opakowaniu, odsącz i odstaw.
Przygotuj sałatkę z arbuza: w miseczce wymieszaj 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, starty imbir,
papryczkę jalapeno i listki mięty. Pokrój arbuza na kawałki i wymieszaj z dressingiem, odstaw.
Uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w płatkach owsianych.
Następnie podsmaż je na patelni ok. 15 min, aż się zrumienią.
Wymieszaj ryż z jedną łyżką oliwy, dodaj pestki granatu oraz posiekaną natkę,
dopraw solą do smaku.
Na talerzu serwuj porcję ryżu, połóż klopsiki, dodaj listki natki i mięty do ozdoby. Podaj z
sałatką z arbuza.

powrót

Podobne przepisy

Łopatka z dzika duszona w liściach kapusty
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak po marokańsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

marks

postów: 3

25.09.2015 13:32

CYTUJ

mniam!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.