Marieta  Marecka

Klops z sosem kurkowym i smażoną polentą


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny

Klops z sosem kurkowym i smażoną polentą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g błyskawicznej polenty + trochę do obtoczenia

750 ml wody

sól

1 czubata łyżka masła

20 g startego sera bursztyn

oliwa

olej do smażenia

 

Klops:

700 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 kajzerka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

2 jaja

250 ml bulionu drobiowego

5 suszonych pomidorów

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka oregano

½ łyżeczki kuminu

3 fileciki anchovies

gałka muszkatołowa

kilka szparagów zielonych

kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej

sól

pieprz

bułka tarta

 

Sos:

300 g kurek

1 cebula

2 ząbki czosnku

nać pietruszki

70 g masła

100 ml śmietany kremówki

sól,

pieprz

sok z cytryny

świeży tymianek do dekoracji

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od polenty, w rondelku zagotowujemy 750 ml wody z łyżeczką soli. Cienką strużką wsypujemy polentę i mieszamy rózgą, następnie za pomocą drewnianej łyżki ucieramy całość jeszcze przez 3-4 minuty.
Ściągamy z ognia, dodajemy masło i ucieramy. Jak masa lekko przestygnie, dodajemy starty ser, mieszamy i wylewamy na formę (np. keksówkę) wyłożoną folią spożywczą. Ostawiamy do całkowitego wystudzenie i stężenia na minimum godzinę.
W tym czasie przygotowujemy mięso. Kajzerkę zalewamy ciepłym bulionem.
Cebulę szatkujemy i prażymy krótko na maśle, dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory drobno pokrojone i krótko razem smażymy.
Do mięsa dodajemy odciśniętą kajzerkę, przyprawy i przesmażone warzywa, dodajemy jaja i wyrabiamy. Możemy podlać całość bulionem spod bułki.
Następnie keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykładamy ok. połowy masy mięsnej i dociskamy. Szparagi owijamy szynką i układamy lekko dociskając na surowe mięso. Przykrywamy całość pozostałą masą mięsną, dociskamy i obsypujemy delikatnie bułką tartą. Wstawiamy do pieca nagrzanego 170 stopni na 50-60 minut.
Kurki oczyszczamy i kroimy ew. na pół, jeśli są duże. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, dodajemy czosnek pokrojony w plastry i kurki. Smażymy całość, aż grzyby puszczą wodę i odparują lekko. Doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy śmietankę. Na koniec przyprawiamy sokiem z cytryny i świeżą natką pietruszki.
Polentę kroimy na ok. 1 cm plastry, skrapiamy w oliwie i obtaczamy w suchej polencie, smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano. Pieczeń kroimy w plastry i podajemy ze smażoną polentą i sosem kurkowym.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.