Kleftiko z jagnięciny

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia cypryjska

Kleftiko z jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg udźca lub łopatki jagnięcej z kością

2 cytryny

1 łyżka oregano

2 liście laurowe

4 duże ziemniaki

6-8 łyżek oliwy

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Mięso pokroić na kawałki wielkości pięści. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Cytryny umyć i pokroić w grube ćwierćplasterki. Wymieszać w misce mięso, ziemniaki, cytryny, oregano, liście laurowe i oliwę, doprawić solą i pieprzem. Przygotować po 4 kwadratowe kawałki papieru do pieczenia i folii aluminiowej. Na każdym kawałku folii położyć papier, nałożyć ¼ wymieszanych składników i zebrać razem rogi folii, by powstał mieszek. Umieścić pakiety na blasze. Danie można też przygotować w foremce do zapiekania. Przygotować kawałek papieru do pieczenia, o długości 1 m. Wyłożyć foremkę papierem tak, by połowa przykryła dno, a druga połowa zwisała na zewnątrz. Włożyć do foremki wymieszane składniki, szczelnie przykryć drugą połową papieru, z wierzchu przykryć jeszcze folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec 2-3 godziny aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Curry z kurczakiem i ananasem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Piersi z kaczki w zielonym pieprzu z cebulką dymką
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grasica z jarmużem i salsefią
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
Najprostsze kotlety mielone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Kotlety mielone
Burrito
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.